İnşaatın ve İnşaatçının Forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
İnşaatın ve İnşaatçının Forumu

İnşaat Hakkında Her Şey...
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 DUVAR ÖRÜLMESİ VE KONTROLÜ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
insaat
Admin
Admin
insaat


Erkek Mesaj Sayısı : 135
Yaş : 43
Şehir : İzmir
Meslek : İnşaat Mühendisi
Doğum Tarihi : 1980
Kayıt tarihi : 16/08/07

DUVAR ÖRÜLMESİ VE KONTROLÜ Empty
MesajKonu: DUVAR ÖRÜLMESİ VE KONTROLÜ   DUVAR ÖRÜLMESİ VE KONTROLÜ EmptyC.tesi Ekim 13, 2007 1:26 am

» Duvar Örülmesi ve Kontrolü

1- Tuğla duvarlara başlamadan önce tuğla örgüsü- özellikle köşe, kapı/ pencere kenarı, açılı köşe, baca gibi yerler- düşey iç ve dış derzler üst üste gelmemek üzere, masabaşında çizim olarak halledilmelidir. Sonra bu örgü özellikleri ustalara iş üzerinde bizzat uygulayarak gösterilmelidir.

2- Tuğla duvarlar tozlarından temizlenmiş, gerektiğinde ıslatılmış tuğlalarla tam yerlerinde, tamamen ipinde, şakulünde ve gönyesinde işlenmeli; Düşey derzler harç ile tamamen doldurulmalı, her iki yüzdeki fazla harçlar malanın keskin kenarı ile kazınıp alınmalı, boşluklar doldurulmalıdır. (Hiçbir tuğla ya da parça tuğla, delikleri yüzeylere gelecek şekilde kullanılmamalıdır).

3- Tuğla sıraları yatay olmalı, bu durum her bir metre yükselmede kontrol edilmelidir. Kiriş alt düzeylerinde özellikle dikkatli olunarak, buralara tüm duvar boyunca standart ya da eşit yükseklikte kesilmiş tuğla işlenmesine ve bu son parçaların kiriş altına iyice harç doldurularak sıkıştırılmasına özen gösterilmelidir. (Daha iyisi son 15- 20 cm. nin tuğlaları, 30-45 derece konarak iyice sıkıştırılmalıdır).

4- Betonarme yapılarda tuğla duvarlar kolonlara özel demir ankrajlar ile bağlanır; 3 m’den yüksek duvarlara 1,5-2 m.de bir demirli beton, ya da kalınlaştırılmış yatay derz içine hasır çelik bantlı hatıl yapılır. (biryüz kolon/kiriş-duvar ara kesitleri üzerine sıva teli bant konursa çatlamalara karşı ayrıca yararlı olur).

5- Yarım tuğla duvarların- devrilmemeleri ve harçların tam kat yükünü taşıyacak sertliği elde edebilmeleri için-bir defada tam kat olarak değil en çok 1.5 metre yüksekliğe kadar örülmesi, devamının en az 6 saat sonra yapılması uygun olur.

6- Soba ve ocak bacaları deliklerinin araları en az yarım tuğla kalınlıkta olur. (Özel baca biriketi/ tuğlası kullanılmıyorsa – duman kaçmasına ve yangın tehlikesine karşı-baca içleri mutlaka sıvalı işlenmelidir.çatı arasındaki bacaların dışları da sıvanır).

7- Sandviç duvarların iki parçası / beton perdelerin önüne bir yalıtım aralığından sonra örülecek ince duvar, düşeyde her 5-6 sırada, yatayda her metre de bir derinlemesine bir tuğla ile ya da (S) demirleri ile biribirlerine bağlanır.

8- Yarım ve bir tuğla duvarların ip çekilen tarafı (dış cephe), daha kalın duvarların her iki tarafı da yüz olarak işlenir.

9- Başka bir önlem öngörülmemişse, kapı ve pencere kasalarının tespiti için duvar yanlarına kapılarda 3’er, pencerelerde 2’şer ahşap takoz konur. Tokozlar bir tekli tuğla boyutunda olarak, bütün açıklıklarda ve her iki yanda aynı düzeyde konulur. (Takozların altlarına harç içinde kuruma sonucu oynamamaları için birer üçgen kanal açılmalı; çürümemeleri için emprenye edilmiş ya da bitümlenmiş olmalıdır.). (Kapı ve pencere boşlukları, işçilik hatası nedeni ile ilerde yanlarının traşlanmaması için proje boyutlarından 2 cm. büyük tutulmalıdır.)

10- Kapı ve pencere lentoları yanlara en az 15 cm. oturur. ( Kolon yanlarında bir uçlarının boşta kalmaması ya da yetersiz bir ayağa oturmalarının sakıncalarını önlemek için kolonlara filiz bırakılmalıdır. Lentoların sıva tutmaması tehlikesini önlemek için de adi tahta kalıpla (pürüzlü olarak) dökülmesi gerekir).

11- Şartnamede başka bir tarif yoksa, yarım tuğla duvarlarda 250-300 kg. Çimentolu; daha kalın duvarlarda 200-250 kg çimentolu, az kireç katılmış harç kullanılır.

12- Derz kalınlığı düşeyde ve yatayda eşit ve sürekli olarak bir santimetredir. (Sıcak havalarda ve kızgın güneş vuran yüzeylerde derz harcının ölmemesi için yüzey ıslatılmalıdır).

13- Duvar tamamen kurumadan en azından iki yüzden birden sıvaya başlanmaz.



GAZBETON YÜZEYLERE ALÇI SIVA UYGULANMASINDA AŞAĞIDAKİ DETAYLARA DİKKAT EDİLMELİDİR


1- Gazbeton yüzeyinde bulunabilecek toz, yağ veya kir, sıva ile duvar arasındaki yapışmayı önlediğinden yüzey önce sert bir fırça ile süpürülmelidir.

2- Sıva suyunun duvar yüzeyi tarafından hızlı bir şekilde emilmesini engellemek için duvar yüzeyi bir fırça yardımıyla su atılarak nemlendirilmeli, ama asla suya doyurulmamalıdır.

3- Duvarın taşıyıcı sistemle birleşim yerlerinde (kolon kiriş ile duvar birleşimleri gibi) takviye fileleri (fiber mesh) kullanılmasında yarar vardır.

4- Gazbeton üzerine öncelikle ince bir serpme tabakası veya kimyasal astar uygulanmalıdır.

5- İdeal alçı sıva tabaka kalınlığı 8-10 mm'dir




Not: Aşağıdaki bilgiler Zafer ERYURTLU nun mesajından alıntıdır;

Gazbeton yüzeylere alçı sıva uygulanmasında aşağıdaki detaylara dikkat edilmelidir..

* Gazbeton yüzeyinde bulunabilecek toz, yağ veya kir, sıva ile duvar
arasındaki yapışmayı önlediğinden yüzey önce sert bir fırça ile süpürülmelidir.

* Sıva suyunun duvar yüzeyi tarafından hızlı bir şekilde emilmesini engellemek için duvar yüzeyi bir fırça yardımıyla su atılarak nemlendirilmeli, ama asla suya doyurulmamalıdır.

* Duvarın taşıyıcı sistemle birleşim yerlerinde (kolon kiriş ile duvar birleşimleri gibi) takviye fileleri (fiber mesh) kullanılmasında yarar vardır.

* Gazbeton üzerine öncelikle ince bir serpme tabakası veya
kimyasal astar uygulanmalıdır.

* İdeal alçı sıva tabaka kalınlığı 8-10 mm'dir


+Mastar Kontrolü
DUVAR ÖRÜLMESİ VE KONTROLÜ Du1gl8

Gazbeton mastarla kontrol ediliyor.

+ÖzensizBaca
DUVAR ÖRÜLMESİ VE KONTROLÜ Du2hl0

Yanlış örülen baca duvarı.

+Duvar Örülüyor
DUVAR ÖRÜLMESİ VE KONTROLÜ Du3pl4
DUVAR ÖRÜLMESİ VE KONTROLÜ Du3pl4.d72288ad36
İpler çekilerek tuğla duvarlar örülüyor.

+Duvar Detayı
DUVAR ÖRÜLMESİ VE KONTROLÜ Du4nl2
DUVAR ÖRÜLMESİ VE KONTROLÜ Du4nl2.2eb650ad10
Duvar kolon birleşimi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
DUVAR ÖRÜLMESİ VE KONTROLÜ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
İnşaatın ve İnşaatçının Forumu :: ŞANTİYE :: Fotoğraflarla Görsel Şantiye Eğitimi-
Buraya geçin: